Organ

Torsten Nilsson: Crucifigatur

Torsten Nilsson 100 år

  • Peter Bengtson, organ

(Click here for an English version of this text)

Tonsättaren, organisten och kördirigenten Torsten Nilsson (1920-1999) skulle i år ha fyllt 100 år. Med anledning av detta släpper Frivox Ljudbiten och Pär Fridberg två videor med Peter Bengtson som tolkar två av Torsten Nilssons centrala verk, “Crucifigatur” och “Magnificat”. (“Magnificat” finns här)

“Crucifigatur”  – “Korsfäst honom!” – utgör ouvertyren till Torsten Nilssons passionsdrama “Nox Angustiae” från 1968, ett verk som uppnådde kultstatus under de följande åren. Det spelades alltid i Oscarskyrkan på skärtorsdagen klockan 23, vilket är skälet till att vi släpper den här videoinspelningen just vid den tiden. Oscarskyrkan var under flera decennier ett viktigt epicentrum för avantgardistisk musik genom Torsten Nilssons gärning, och Oscars Motettkör under hans ledning kunde mäta sig med Sveriges Radios världsberömda körer.

Nox Angustiae är enligt tonsättaren avsedd som en kontrast till alla prydliga, tillrättalagda passionsdraman. I stället ville Torsten Nilsson skildra den ursprungliga skärtorsdagsnattens och långfredagens råa vrede, våld och kaos. Verket är skrivet för dubbelkör, vokalsolister och stor orgel. Det spänner över hela känsloregistret från inåtvänd intensiv sorg till busvisslingar, skrik och golvstamp.

Nox Angustiae framfördes alltid i en fullständigt mörklagd kyrka – koret tomt och mörkt, de medverkande på läktaren vid notställ med svagt blått ljus – men förutom ett grafiskt blad som projicerades i kyrkans tak som underlag för vissa av vokalimprovisationerna låg kyrkan i fullständigt mörker, vilket naturligtvis förhöjde inledningens chockverkan.

Crucifigatur blandar strikt noterade passager, som t ex det gregorianska introitus för långfredagen, med improviserade passager. Dessa ska ibland tolkas bokstavligt – antalet cluster och deras rytm är strikt noterad i partituret – men ibland utgör de i stället en grafisk bild av den avsedda psykologiska effekten. Allt sammantaget är notationen anmärkningsvärt exakt, förutsatt att organisten vet vilket som är vilket.

Peter Bengtson, född 1961 och tonsättare och organist, har framfört Nox Angustiae och Crucifigatur många gånger, inklusive från Oscarskyrkan i direktsänd radio. Han var också Torsten Nilssons musikaliska assistent under dennes sista år, då Torsten Nilsson med järnvilja kämpade sig tillbaka från en halvsidesförlamning efter en hjärnblödning tills han återigen kunde framträda som orgelsolist.

Nox Angustiae är tveklöst ett av de allra viktigaste och mest originella svenska kyrkomusikaliska verken. Vi hoppas att på detta sätt åtminstone en del av verket kan klinga i Oscars igen på sin ordinarie tid, som en hyllning till hundraårsjubilaren Nilsson, även om hela Nox Angustiae inte spelas där i år.

Lyssna med hörlurar eller en bra ljudanläggning, och skruva upp volymen till arenanivå. Basen ska kännas fysiskt. Missa inte att också lyssna till Magnificat, ett verk som sammansmälter det erotiska och det transcendenta.


Torsten Nilsson: Crucifigatur

Torsten Nilsson: Lamento

Dialogue & Discussion